Tak przygotowana żurawina może być podawana nie tylko do mięsa, ale również znakomicie będzie komponowała się z pasztetami czy serami.
-1 kg żurawiny (wcześniej zamrożona )
-400 g jabłek
-300 g cukru
-1 szklanka wody
Z wody i cukru przygotować gorący syrop. Do syropu wrzucić rozmrożone żurawiny. Smażyć przez około 30min. na małym ogniu. Można dodać trochę startej skórki z pomarańczy.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do żurawiny i smażyć dalej całość na małym ogniu, często mieszając, aż do uzyskania prawie szklistej masy.
Gorącą masą wyłożyć przygotowane wcześniej słoiki, zakręcić nakrętkami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz