Szukaj na tym blogu

wtorek, 12 października 2021

Orzechowa rozkosz

Orzechowa rozkosz to ciasto, które  uwiedzie Wasze kubki smakowe😊 Idealne, aby zachwycić jego smakiem domowników czy proszonych gości. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki. Musi ono nabrać temperatury pokojowej. Wtedy kruche ciasto delikatnie mięknie i dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam 😇






Składniki:
(na blachę o wym. 27cm/22 cm )
ciasto kruche:
-300 g mąki pszennej
-200 g masła lub margaryny
-1/2 szklanki cukru pudru
-3 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, posiekać z  masłem lub margaryną, dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić kulkę ciasta na pół, rozłożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie i upiec, w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200°, dwa placki. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 180°, pieczemy placki ok. 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu od razu gorące placki wyciągnąć z formy i odstawić do wystygnięcia.

Masa I :
-750 g jabłek (najlepiej szara reneta )
-60 g cukru ( lub tyle, aby uzyskać swój stopień słodkości  )
-2 łyżeczki soku z cytryny
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondla, dusić często mieszając, aż do odparowania wody i uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Ciepłą masą posmarować jeden placek i przykryć drugim.

Masa II:
-250 g orzechów włoskich
-1 szklanka ( 250 ml ) gorącego mleka
-250 g masła o temperaturze pokojowej
-150 g cukru pudru
Orzechy zemleć i zalać przegotowanym, gorącym mlekiem, odstawić do wystudzenia. Utrzeć masło z cukrem na puch, dodawać stopniowo wystudzoną masę orzechową, cały czas ucierać do wyczerpania orzechów. Gotową masę wyłożyć na placek i odstawić do lodówki.

Polewa:
-7 łyżeczek wody
-7 czubatych łyżeczek cukru kryształu
-1/4 kostki masła
-2 łyżki kakao
Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zmniejszyć ogień do minimum, dodać masło i kakao, mieszając doprowadzić do wrzenia.
Lekko przestudzoną polewą polać placek. Udekorować posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz