Szukaj na tym blogu

piątek, 8 października 2021

Ziołowe paluszki ziemniaczane

„Dopóki ziemniaków nie brakuje, gazda zdrów i o chleb nie dba...gdy zaś ich nie ma, to choćby miał zboża pełen sąsiek twarz jego blada i nabrzmiała, oddech ciężki wskazuje przednówek ...  ” Ten cytat możemy znaleźć w książce „Tradycje Polskiego Stołu”
Wiele ciekawych wiadomości na temat, m.in. potraw z ziemniaków w niej znajdziecie. Zazwyczaj są to proste dania, np. ziemniaki gotowane , okraszone skwarkami ze słoniny i lekko posolone. Ziemniak bowiem jest sam w sobie pyszny i nie wymaga specjalnych dodatków, aby dobrze smakować.
Dziś prezentuje ziemniaki w wersji wzbogaconej o zioła, w formie smażonych paluszków. Są niezwykle miękkie w środku, a z zewnątrz  chrupiące. Mogą stanowić samodzielne danie, ale świetnie będą się komponować z ulubioną surówką czy sosem. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonego mięsa.





Składniki:
-1 kg ziemniaków
-1 jajko
-100 g startego żółtego sera
-sól
-szczypta gałki muszkatołowej
-pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
-1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
-szczypta ostrej papryki w proszku 
-1 łyżka majeranku suszonego
-po garści posiekanego koperku, natki pietruszki i szczypiorku  
-1/2 łyżeczki kolendry świeżej posiekanej lub zmiażdżone ziarna 
-3 ząbki czosnku 
-por - biała część 
-1 łyżka mąki kartoflanej
-1 łyżka mąki pszennej
-bułka tarta
-1 łyżka masła
-olej do smażenia

Por przekroić wzdłuż na cztery części, drobno pokroić.
Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Roztopić na patelni masło i zeszklić por z czosnkiem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i zemleć w maszynce wraz z porem i czosnkiem. Dodać jajko, ser, przyprawy i mąki. Ciasto dokładnie wymieszać. Następnie formować wałki o grubości ok.1,5 cm i długości 5-8 cm. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ ciasto jest puszyste i miękkie należy przekręcać paluszki  delikatnie. 
Usmażone wykładać na ręcznik papierowy w celu  odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Ważne jest, aby paluszki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli po położeniu na patelnie nie smażą się od razu,  szybko nasiąkają tłuszczem i po prostu mogą się rozpadać. 
Podawać z dowolnym sosem, np. mięsnym lub grzybowym i ulubioną surówką..


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz