Pieczone buraki w słodko-kwaśnej zalewie mogą być podawane jako dodatek do mięs czy wędlin. Można z nich również przyrządzić znakomitą sałatkę, np.: na półmisek wyłożyć rukolę, ułożyć na niej plastry buraków, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i posypać serem feta lub kozim. Można dodatkowo skropić kremem balsamicznym.
Takie buraczki sprawdzą się również w połączeniu z solonym śledziem, gotowanym ziemniakiem i jajkiem na twardo.
A więc nie ma na co czekać, tak proste w przyrządzeniu i tak wiele możliwości zastosowania, polecam 😊
Składniki:
-kilka buraków pieczonych
-1 łyżka tartego świeżo chrzanu
-1 łyżeczka kminku
( na słoik o poj. 1/2 l )
-1/2 szklanki octu winnego czerwonego
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-2 łyżeczki płynnego miodu
Ocet, olej i miód dokładnie wymieszać.
Obrane buraki pokroić w cienkie plasterki.
W słoiku układać na przemian warstwy buraków, chrzanu i kminku.
Wlać zalewę tak, aby przykryła buraki.
Przechowywać słoik z buraczkami w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz