Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 20 września 2021

Zupa z fasolki i kurek






Składniki:
-300 g fasolki szparagowej żółtej
-175 g kurek
-1 nieduża marchew
-1pietruszka
-kawałek bulwy selera
-por zielona część
-1 cebula
-4 średnie ziemniaki (ok.500 g )
-5 pomidorów (ok. 350 g )
-majeranek
- 3-4 ząbki czosnku
-papryka słodka i ostra w proszku
-olej do podsmażania

Obraną marchew, pietruszkę, seler i wypłukany por włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody, dodać 2 liście laurowe i  2 ziela angielskie, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotujących się warzyw. 
Z fasolki odciąć końcówki z dwóch stron, zalać w garnku wodą z łyżeczką cukru i soli, obgotować krótko i odcedzić.
Kurki dobrze oczyścić z piasku. Można do tego celu użyć pędzelka lub zalać w misce na krótko wrzątkiem, pozostawić na chwilę aby opadł piasek, zebrać kurki delikatnie łyżką cedzakową. Czynność powtarzać 3 razy. Odsączone kurki rozłożyć na ręczniku papierowym w celu osuszenia.
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać kurki i dusić chwilę pod przykryciem.
Z warzywnego bulionu wyciągnąć oprócz ziemniaków warzywa. Por  odrzucić, resztę warzyw pokroić w kostkę i wrzucić ponownie do wywaru.
Wystudzoną fasolkę pokroić w małe kawałki i wraz z kurkami i cebulą dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. 
Na 10 minut przed końcem gotowania dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę oraz majeranek i papryki.
Doprawić zupę pieprzem i solą.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz