Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 23 sierpnia 2021

Patisony w słodko kwaśnej zalewie

Urocze małe patisony zatopione w  marynacie o złotym, miodowym kolorze. Wyglądają jak dryfujące talerze ufo 😉




Składniki:
-małe patisony
-czosnek
-pieprz w ziarnach

Zalewa miodowo-musztardowa:
-4 szkl. wody
-1 szkl. octu 10%
-2 płaskie łyżeczki soli
-4 spore stołowe łyżki miodu
-1 czubata łyżeczka musztardy miodowej Roleski
-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

Wodę z octem i solą zagotować, przestudzić, dodać miód, musztardę i paprykę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu. 
Patisony dobrze umyć. Małe pozostawić w całości, większe przekroić na pół lub ćwiartki.
Na dno słoików wsypać kilka ziaren pieprzu i włożyć po dwa  obrane ząbki czosnku.
Ułożyć ściśle patisony, zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zamknąć słoiki,  pasteryzować 20 min. w temp. 90° 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz