Szukaj na tym blogu

czwartek, 19 sierpnia 2021

Majstersztyk z wątróbki

Kawior po żydowsku to nic innego jak pasztet lub pasta z kurzych wątróbek. Pierwszy raz spotkałam się z tym specjałem w pewnej restauracji z żydowskim menu.  Był on podany w formie przystawki/ przekąski, jako sałatka. Wszystkie składniki były drobniutko posiekane i do tego wymieszane ze świeżym koprem i szczypiorkiem, jako dodatek podany był konserwowy ogórek i dwa rodzaje pieczywa: maca oraz cebularz. Przyznaję, że smakowało to wyśmienicie i zapragnęłam zgłębić  temat tego tradycyjnego dania. Znalazłam historię i oryginalny przepis na ten specjał. Zachęcam do przeczytania  przepisu i artykułu na ten temat : Gmina Żydowska




Składniki:
-2 łyżki oleju roślinnego
-2 cebule
-500 g kurzych wątróbek
-2 jajka ugotowane na twardo
-3 łyżki masła ( w oryginale gęsiego smalcu )
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
-1 łyżka świeżego lub suszonego koperku 

Na patelni dobrze rozgrzać olej. Wrzucać wątróbki uważając, aby nie poparzyć się pryskającym olejem!
Najlepiej mieć przygotowana pokrywkę i przykryć tylko w połowie, aby wątróbki nie zaczęły się dusić, tylko smażyć. Nie mieszać w trakcie smażenia, przekręcić na drugą stronę dopiero kiedy się zrumienią.
Wyłożyć na talerz i na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulkę zmniejszając ogień pod patelnią, dodać masło. Cebulka puszczając sok zabierze nam cały smak z patelni. Kiedy cebulka się zeszkli włożyć do niej ponownie usmażoną wątróbkę i jeszcze chwilę pod przykryciem dusić ( ok. 5 min )
Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Wszystkie składniki można zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać i utrzeć. 
Masę posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać dowolną zieleninę. 
Podawać z dodatkiem grzanki i kiszonego lub konserwowego ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz