Składniki:
-2 łyżki oleju roślinnego
-2 cebule
-500 g kurzych wątróbek
-2 jajka ugotowane na twardo
-3 łyżki masła ( w oryginale gęsiego smalcu )
-1 łyżeczka soli
-1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
-1 łyżka świeżego lub suszonego koperku
Na patelni dobrze rozgrzać olej. Wrzucać wątróbki uważając, aby nie poparzyć się pryskającym olejem!
Najlepiej mieć przygotowana pokrywkę i przykryć tylko w połowie, aby wątróbki nie zaczęły się dusić, tylko smażyć. Nie mieszać w trakcie smażenia, przekręcić na drugą stronę dopiero kiedy się zrumienią.
Wyłożyć na talerz i na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulkę zmniejszając ogień pod patelnią, dodać masło. Cebulka puszczając sok zabierze nam cały smak z patelni. Kiedy cebulka się zeszkli włożyć do niej ponownie usmażoną wątróbkę i jeszcze chwilę pod przykryciem dusić ( ok. 5 min )
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Wszystkie składniki można zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać i utrzeć.
Masę posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać dowolną zieleninę.
Podawać z dodatkiem grzanki i kiszonego lub konserwowego ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz