Szukaj na tym blogu

środa, 18 sierpnia 2021

Sałatka z kalafiorów na ostro

W poszukiwaniu nowych inspiracji na przetwory  natknęłam się w mojej starej kolekcji na tą pyszna sałatkę. Jest ostra i bardzo smaczna. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do zimowych kanapek. Polecam 😊 





Składniki:
-kalafior - ok. 1 kg
-200 g fasolki szparagowej żółtej
-200 g marchwi
-2 czerwone papryki
-1 mała ostra papryka czuszka
-sól


Na zalewę:
-2 szklanki wody
-1/2 łyżeczki soli
-1 płaska łyżka cukru
-3 łyżki octu
-ostra papryka w proszku
-olej rzepakowy 

Kalafior podzielony na mniejsze różyczki obgotować krótko ( ma być lekko chrupiący ) w sporej ilości  lekko posolonej wody. Odcedzić i pozostawić do odparowania i wystudzenia. 
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski o podobnej długości jak fasolkę.
Ostrą paprykę czuszkę podzielić na małe kawałki.
Fasolę szparagową i marchew obgotować. Fasolę pokroić na kawałki o długości 2 cm, a marchew w cienkie krążki.
Układać w słojach na przemian warzywa.
Zagotować wodę z solą, cukrem, octem, dodać mieloną ostrą paprykę wg. uznania.
Zalać ułożone w słojach warzywa gorącą zalewą, wlać do każdego po 2 łyżki oleju.
Zamknąć i pasteryzować słoje o poj. o,5 l 20 min., większe o 5 min. dłużej.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz