Szukaj na tym blogu

środa, 11 sierpnia 2021

Kiszona cukinia

Bardzo lubię  czas robienia świeżych kiszonek. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo z którego można wyczarować wiele pysznych i zdrowych potraw. Kiszona jest bardzo smaczna aczkolwiek najlepsza jest po trzech dniach od zalania zalewą, później mięknie  i nie nadaje się do jedzenia.
Dlatego korzystajmy z sezonu na wykorzystanie tego  warzywa.



Składniki:
-cukinia
-suchy koper
-czosnek
-jagody jałowca

Zalewa:
-1l wody
-40 g soli do przetworów
















Duże, wyrośnięte cukinie przekroić na pół, wydrążyć nasiona, a samą zwartą część miękiszu pokroić w grubą kostkę. Podzielić cukinię na takie kawałki, aby je można było ściśle ułożyć w słojach lub dużym kamiennym garnku.
Bardzo małe, młode  cukinie można ułożyć w słojach w całości.
Dodać obrane ząbki czosnku, koper i jagody jałowca.  
Ja na słoik o  poj. 1l daję po dwa ząbki czosnku i dwie kulki jałowca, kopru nie żałuję :) 
Zagotować wodę z solą, przestudzić i zalać cukinię. 
Cukinia podobnie jak ogórki nie powinna wystawać ponad zalewę i dlatego cukinie kiszoną w dużym garnku należy przykryć dobranym wielkością talerzykiem, który dodatkowo należy obciążyć, np. słojem napełnionym wodą.
Tak ukiszoną cukinie trzeba przełożyć do mniejszych pojemników, zalać sokiem z kiszenia i poddać pasteryzacji.
Nie pasteryzowana szybko ulega przekwaszeniu, mięknie i po prostu staje się niesmaczna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz