środa, 14 lipca 2021

Zaprawa witaminowa do sałatek

Szukając inspiracji na  lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis 😊





Składniki:
-3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
-1 łyżka posiekanego kopru
-1 łyżka posiekanych liści selera
-1 płaska łyżeczka soli
-1 szklanka oleju  np. sojowego lub słonecznikowego
- sok z jednej cytryny

Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej  za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie  sok z cytryny.



Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny. Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu. Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz