Utrwalanie owoców we własnym soku jest proste i szybkie. Prawidłowo sporządzane przetwory zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor. Można je sporządzać z niewielkimi dodatkami cukru lub zupełnie bez cukru.
Ja uzyskałam sok babcinym sposobem czyli oczyszczone z szypułek i przepłukane owoce wsypywałam do dużego słoja przesypując kolejne warstwy niewielką ilością cukru, słój przykryłam gazą umocowaną gumka recepturką i ustawiłam na parapecie południowego okna. Po dwóch dniach (od czasu do czasu potrząsać lekko słojem ) porzeczki puściły sok i przełożyłam je, układając ściśle, do małych słoiczków, które poddałam krótkiej pasteryzacji.
Drugi sposób znalazłam w książce "Przetwory: warzywa, owoce, grzyby" wyd. z 1992 roku:
Składniki:
1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych
20 dag cukru
Porzeczki opłukać na sicie pod bieżącą wodą lub zanurzając je kilkakrotnie w zmienianej wodzie.
Oczyścić z szypułek i podgrzać wraz z cukrem tak, aby puściły sok. Gorącymi owocami napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować 15-20 min. w temperaturze około 90°.
Można też 2/3 owoców surowych wsypać do słoików potrząsając nimi, aby owoce ściśle się ułożyły. 1/3 owoców zasypać w rondlu cukrem i rozparować pod przykryciem. Gorącymi zalać owoce surowe lub przecedzić rozparowane owoce, a sokiem zalać owoce surowe. Pasteryzować 20-25 min. w temp. około 90°
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz