Szukaj na tym blogu

niedziela, 30 maja 2021

Ostry sos z ogórka i pomidora

Ostry sos , którego głównym składnikiem są świeże ogórki i pomidory. Pikantnego charakteru nadaje mu ostra papryczka chili i czosnek. Sok z cytryny i świeża natka pietruszki  sprawiają, że jest lekko  kwaskowy i orzeźwiający w smaku. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. 






Składniki : 
-1 ogórek sałatkowy ( ok. 300 g )
-1 mięsisty pomidor  ( ok. 200 g ) 
-2 papryczki chili
-2-4 niewielkie ząbki czosnku 
-garść posiekanej natki pietruszki
-80 ml bulionu drobiowego
-40 ml soku z cytryny
-1 łyżeczka cukru
-1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
-30 ml oliwy lub oleju
-sól, pieprz do smaku

Ogórek obrać, pomidor sparzyć i zdjąć skórkę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki wraz z obranym czosnkiem pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać warzywa z natką pietruszki i cukrem.
Z zimnego bulionu odlać 20 ml i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Resztę bulionu połączyć z sokiem z cytryny i w rondelku doprowadzić do wrzenia. Wlać dokładnie rozmieszaną mąkę z bulionem i mieszając zagotować. Przestudzony gęsty sos i olej wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.


2 komentarze:

  1. Pewnie nie zwróciłabym nawet uwagi na ten wpis, gdyby nie słowo "ostry":) To mnie przyciągnęło do wypróbowania i przyznaję, że do karkówki z grilla sprawdził się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń