Składniki :
-1 ogórek sałatkowy ( ok. 300 g )
-1 mięsisty pomidor ( ok. 200 g )
-2 papryczki chili
-2-4 niewielkie ząbki czosnku
-garść posiekanej natki pietruszki
-80 ml bulionu drobiowego
-40 ml soku z cytryny
-1 łyżeczka cukru
-1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
-30 ml oliwy lub oleju
-sól, pieprz do smaku
Ogórek obrać, pomidor sparzyć i zdjąć skórkę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki wraz z obranym czosnkiem pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać warzywa z natką pietruszki i cukrem.
Z zimnego bulionu odlać 20 ml i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Resztę bulionu połączyć z sokiem z cytryny i w rondelku doprowadzić do wrzenia. Wlać dokładnie rozmieszaną mąkę z bulionem i mieszając zagotować. Przestudzony gęsty sos i olej wlać do miski z warzywami i dokładnie wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.
Pewnie nie zwróciłabym nawet uwagi na ten wpis, gdyby nie słowo "ostry":) To mnie przyciągnęło do wypróbowania i przyznaję, że do karkówki z grilla sprawdził się znakomicie!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Usuń