Szukaj na tym blogu

niedziela, 4 lipca 2021

Kotlety ziemniaczane

Ziemniaki jemy praktycznie codziennie w różnej postaci. Najczęściej gotowane w całości lub tłuczone. Dzisiaj proponuje kotlety ziemniaczane. Pyszne, chrupiące, a jednocześnie pulchne w środku oraz aromatyczne za sprawą dodatku podsmażonej cebulki, czosnku i papryki. Podałam do nich sos czosnkowy z nutą świeżego tymianku, ale równie dobrze będą smakować podane z ulubioną surówką czy  gulaszem lub pieczonym mięsem. Polecam 😊



Składniki:
-1 kg ugotowanych sypkich ziemniaków 
-150 g mąki pszennej
-50 g bułki tartej
-2 jajka
-1 duża cebula (ok. 120 g )
-2 ząbki czosnku
-1/3 papryki czerwonej surowej
-1 łyżeczka masła
-olej rzepakowy
-sól, pieprz
-bułka tarta do obtoczenia kotletów





Sos:
-1 duży kubek śmietany 18%
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka świeżego tymianku
-sól



Do śmietany dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, sól i dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w chłodne miejsce.
Uwaga, sosu nie miksujemy za pomocą blendera, bo zrobi się rzadki!
Ziemniaki po ugotowaniu, jeszcze gorące, przecisnąć przez praskę lub poczekać do wystygnięcia i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni dobrze rozgrzać 1 łyżkę oleju i krótko podsmażyć cebulę z papryką i czosnkiem, energicznie mieszając, aby nic się nie przypaliło. 
Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum, dodać masło, szczyptę soli i pod przykryciem dusić ok. 5 minut.
Warzywa wraz z tłuszczem dodać do ziemniaczanej, zimnej masy, wbić jajka, dodać przesianą mąkę, bułkę tartą, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wyrobić ciasto na pulchną masę.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować małe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z dwóch stron na rumiano.
Podawać na talerzu polane sosem czosnkowym.
Do takich kotletów idealnie pasuje również gulasz wieprzowy czy wołowy lub ulubiona surówka. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz