Zupa delikatna w smaku, lekko kwaskowa za sprawą pomidorów.
Głęboki smak dopełnia wcześniej ugotowany aromatyczny bulion warzywny. Równie dobrze można przygotować wywar mięsny, co na pewno zmieni trochę charakter zupy na bardziej treściwy.
-1 duża bulwa selera - ok. 560 g
-1 marchewka - ok. 80 g
-1cebula
-1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
-1 łyżka keczupu pikantnego
-1 łyżka masła
-1,5 l bulionu warzywnego
-2 ziarna ziela angielskiego
-sól, pieprz do smaku
-zielenina do posypania
Obraną bulwę selera pokroić na niezbyt grube plastry, marchewkę pozostawić w całości, zalać rosołem, dodać ziele angielskie i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Po czym wyciągnąć warzywa i pokroić w kostkę. Wrzucić ponownie do wywaru wraz z pomidorami z puszki.
Pokrojoną w kostkę cebulę zrumienić lekko na maśle, dodać do zupy.
Gotować jeszcze na wolnym ogniu 10 minut. Doprawić keczupem, solą i pieprzem.
Podawać z purée ziemniaczanym lub grzankami, obficie posypać zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz