Składniki:
-1 l gęstego przecieru pomidorowego lub zmiksowane pomidory z
puszki
-2 cukinie (ok. 25 cm )
-2 duże marchewki
-2-3 ogórki kiszone
-1 szklanka ugotowanego ryżu
-1 duża kulka sera mozzarella
-2 duże ząbki czosnku
-1 łyżka ziół prowansalskich
-1 łyżka pieprzu ziołowego
-świeże gałązki tymianku
-4 świeże lub suszone listki laurowe
-sól do smaku
-olej rzepakowy
-zielenina do posypania, np. natka pietruszki
Do przecieru pomidorowego dodać zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól i posiekany drobno czosnek, wymieszać.
Marchewki obgotować w całości 10 minut, odcedzić i wystudzić.
Po czym obrać i pokroić w plasterki o grubości ok.1 cm.
Cukinię umyć, nie obierać i pokroić jak marchewkę.
Tak samo postąpić z ogórkami kiszonymi.
Na patelni rozgrzać dobrze olej i krótko obsmażyć cukinię z dwóch stron.
Na dno żaroodpornej formy ( u mnie o wym. 30 x20 ) wylać połowę przecieru, na niego wyłożyć plastry cukinii.
Na cukinię wyłożyć marchewkę, następnie ryż, wyłożyć dwie - trzy gałązki świeżego tymianku lub posypać suszonym. Można skropić delikatnie przyprawą maggi. Ułożyć ogórki kiszone.
Zalać pozostałym przecierem pomidorowym i ułożyć pokrojoną w plastry kulkę mozzarelli. Ułożyć liście laurowe.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° (góra-dół termoobieg)
na 25-30 minut.
Danie podawać obficie posypane zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz