Idealnym urządzeniem do przyrządzenia takich szaszłyków jest grill elektryczny ( u mnie Tefal OptiGrill ) Czas oczekiwania to zaledwie 20 minut, ale równie dobrze można takie szaszłyki przyrządzić w każdym piekarniku zarówno elektrycznym jak i gazowym.
Składniki:
-2 piersi drobiowe
-1 papryka żółta
-1 papryka czerwona
-1 nieduża cukinia ( ok. 22 cm )
-1-2 łyżki przyprawy do kurczaka ( u mnie bez curry )
-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
-1 łyżka tymianku suszonego
-1 łyżka bazylii suszonej
-2 łyżki maggi
-1 łyżka octu balsamicznego
Z papryk usunąć gniazda nasienne.
Mięso z piersi jak i warzywa pokroić na kawałki takiej samej wielkości.
Przyprawę do kurczaka, tymianek i 2 łyżki oliwy lub oleju dodać do pokrojonego mięsa i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać warzywa z 2 łyżkami oliwy, bazylią, octem i maggi.
Mięso i warzywa przykryć i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na noc, a minimum na godzinę.
Nadziać na patyki ( 20 cm ) na przemian warzywa z mięsem , zaczynając od mięsa i na nim kończąc.
Włożyć do nagrzanego grilla (opcja manualna- kolor żółty 180°-195° ) na ok. 15-20 minut.
Mięso powinno być soczyste, a warzywa lekko chrupiące.
Podawać z ulubionym sosem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz