piątek, 9 kwietnia 2021

Chutney pomidorowy

Słodko-ostry sos z wyczuwalną nutą imbiru, czosnku i aromatycznej mieszanki ziół bengalskich. Słodkości nadają mu suszone morele, a wyczuwalna ostrość to zasługa papryczki chili. 
Taki sos można podawać do mięs na gorąco, jak również znakomicie komponuje się w zimnej formie podany do wędlin czy pasztetów. Ma jeszcze jedną zaletę, można go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i użyć kiedy tylko  nadarzy się okazja 😊




























Składniki:
-35 g świeżego imbiru
-6 ząbków czosnku
-900 g pomidorów 
-40 ml oleju roślinnego
-1i1/2 łyżeczki panch phoran ( bengalska mieszanka ziół )
-3 ususzone czerwone papryczki chili 
-100 g brązowego cukru lub cukru palmowego
-150 suszonych moreli
-1 zielona papryczka chili, przekrojona na pół
-sól

Obrany imbir pokroić na cienkie paseczki.
Czosnek bardzo drobno posiekać. 
Pomidory sparzyć, polać lodowata wodą, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Wyjąć nasiona i przetrzeć  przez sito zbierając sok. Miąższ pomidorów pokroić w małą kostkę.
Rozgrzać olej w garnku, smażyć na nim panch phoran na średnim ogniu 1-2 minuty. 
Dodać ususzone i rozdrobnione papryczki chili z imbirem oraz czosnkiem i smażyć 1 minutę.
Dodać pokrojone pomidory i dusić, stale mieszając przez moment. Mieszankę posolić delikatnie. 
Dodać cukier i dolać sok z wcześniej pokrojonych pomidorów. Całość dusić na małym ogniu 15-20 minut.
Jeśli mieszanka delikatnie zgęstniała, dodać morele ( można wcześniej pokroić w kostkę ) i połówki papryczek zielonych. Ponownie dusić na małym ogniu następne 15-20 minut. Usunąć połówki papryczek chili. Gorącym chutney'em można napełnić wcześniej przygotowane słoiki lub podać na bieżąco wg. uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz