Szukaj na tym blogu

wtorek, 16 marca 2021

Zupa chrzanowa


Zupa idealna nie tylko na Święta Wielkanocne :) Przy infekcjach grypowych świetnie zastępuje tradycyjny rosół. A jeżeli macie problem z zatokami, to tylko chrzanowa może Wam pomóc, ale użyjcie wtedy koniecznie świeżego, tartego chrzanu :)


Składniki:
-25 dag kości cielęcych lub wołowych
-15 dag wędzonego boczku
-30 dag włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, cebula, por
-4 jajka ugotowane na twardo
-6 łyżek tartego chrzanu świeżego lub  ze słoiczka
-4 ząbki czosnku
-1/2 szklanki śmietany 18%
-łyżka mąki
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
-sól, pieprz do smaku




Kości dokładnie umyć, warzywa obrać i opłukać. Zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. 
Gotujemy na wolnym ogniu około godzinę.
Z ugotowanego wywaru wyciągnąć kości i warzywa z przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. 
Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. 
Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. 
Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo, ziemniakami ugotowanymi osobno i ewentualnie można dodać parzonej białej kiełbasy lub kawałek wiejskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz