-500 g pieczarek
-1/2 słoiczka selera w zalewie ( 100 g po odsączeniu )
-słoik papryki marynowanej ( 400 g po odsączeniu )
-puszka ananasa w syropie
-mała puszka kukurydzy
-5 jajek ugotowanych na twardo
-biała część pora
-mały słoiczek marynowanego czosnku
-3 łyżki łagodnego majonezu
-1 łyżeczka cukru
-sól, pieprz do smaku
Przygotować marynatę: 3 szklanki wody, 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% ,
1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 liście laurowe, 2 ziela angielskie.
Pieczarki dokładnie umyć, włożyć do głębokiego garnka i zalać marynatą, gotować pół godziny. Odstawić do wystygnięcia.
Pieczarki będą mieć najlepszy smak pozostawione w marynacie na całą noc.
Por pokroić w cienkie krążki i sparzyć na sitku wrzącą wodą, wystudzić.
Odsączyć pieczarki z marynaty, pokroić na ćwiartki lub w kostkę.
Krążki ananasa, paprykę i jajka pokroić w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki.
Połączyć wszystkie składniki dodając seler i kukurydzę, cukier, sól, pieprz do smaku i wymieszać z majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz