Ciasto naleśnikowe:
-2 szkl. mąki pszennej
-2,5 szkl. mleka
-2 jajka
-szczypta soli
-szczypta cukru
-olej rzepakowy do smażenia
Mąkę z jajami, mlekiem, solą i cukrem dokładnie zmiksować, aż do uzyskania pęcherzy z powietrzem.
Odstawić na godzinę, po czym zamieszać trzepaczką i sprawdzić gęstość. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeżeli jest za gęste dolać trochę wody mineralnej, dokładnie zamieszać do uzyskania pożądanej gęstości. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju cienkie placki, rumieniąc bardziej z jednej strony, druga powinna zostać lekko podsmażona. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść ok. 12- 14 naleśników.
Farsz:
-2 duże cebule
-6 ząbków czosnku
-1 op. mrożonej włoszczyzny w paski
-1/2 op. groszku zielonego mrożonego
-3 łyżki gęstego majonezu
-1 łyżka łagodnej musztardy
-1 łyżka oleju
-50 g masła
-pieprz, sól do smaku
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę i czosnek, dodać obie mrożonki, masło i dusić wszystko do miękkości. Odstawić do wystudzenia, po czym dodać majonez, musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie i delikatnie wszystko wymieszać.
Na środek każdego naleśnika ( strona bardziej rumiana ) wyłożyć sporą łyżkę farszu i formować zgrabnego krokieta.
Ułożyć krokiety na żaroodpornym naczyniu, posmarować po wierzchu roztopionym masłem i zapiekać ok. 30 min gorącym piekarniku ( 200° )
Uwielbiam takie dania kolorowe!
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuń