Jest to gulasz, który wypróbowałam jesienią testując nowo zakupiony kociołek 😊 Największą sztuką jest regulowanie ogniem temperatury, ale udało się i wyszedł pyszny 😋
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki gulasz zrobić w domu. Potrzeba tylko głębokiego, dużego rondla z grubym dnem, najlepiej żeliwnego. Do takiego gulaszu można dodać odrobinę wytrawnego czerwonego wina dla podkręcenia smaku.
Składniki:
-300 g wędzonego boczku
-1,5 kg wołowiny gulaszowej ( karkówka, udziec lub łopatka )
-1,5 kg wieprzowiny ( karczek lub łopatka )
-2 pomidory ( 400 g )
-2 marchewki (200 g )
-2 cebule ( 300 g )
-3 kolorowe papryki (650 g )
-1 kg ziemniaków
-2 łyżki słodkiej papryki
-1 łyżka wędzonej papryki
-1 łyżka ostrej papryki
-1 łyżka kminku
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-l,5 l wody gorącej przegotowanej
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, mięso w grubsze kawałki, ziemniaki i papryki w grubszą kostkę, marchewkę w talarki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.
W kociołku lub głębokim rondlu podsmażyć na niezbyt dużym ogniu boczek. Ma się z niego powoli wytopić tłuszcz. Następnie dodać cebulę i podsmażać do zrumienienia boczku. Uważać, aby cebula się nie spaliła. Dodać mięso wołowe i chwilę obsmażyć, po czym dolać gorącą wodę. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Przykryć pokrywką i dusić godzinę od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodać mięso wieprzowe ( jeżeli gulasz robimy w rondlu to można wcześniej obsmażyć na patelni ) marchewkę, ziemniaki, papryki i pod przykryciem dusimy na małym ogniu kolejną godzinę. Po pół godzinie dodajemy pokrojone pomidory, zamieszać i dusić dalej. 10 minut przed końcem duszenia dodajemy wszystkie trzy rodzaje papryki, solimy i pieprzymy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz