Szukaj na tym blogu

niedziela, 31 stycznia 2021

Galaretka drobiowa


Galaretka o bardzo intensywnym smaku, za sprawą długiego i wolnego gotowania wywaru. Dodatek czosnku i pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego, dają razem  wyrazisty smak, a  cząstki jajek,  zielony groszek i marchewka, komponują się w piękną gamę kolorystyczną. Polecam 😊 

 









Składniki:
-cały  kurczak 
-włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, cebula, por
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-4 ząbki czosnku
-sól, pieprz do smaku
-opakowanie żelatyny na 2,5 l wody

Do dekoracji:
-groszek konserwowy
-jajka ugotowane na twardo
-marchewka z wywaru

Kurczaka porcjujemy. Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy oczyszczone warzywa w całości. Zalewamy zimną wodą - 2,5 l. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i obrany czosnek. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 2- 3  godziny.
Odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy wszystko do lekkiego przestudzenia. 
Następnie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Cały wywar przecedzamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ma być intensywny w smaku. Wsypujemy do jeszcze gorącego (ale nie wrzącego!) wywaru żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Mięso  oddzielamy od kości, drobimy na małe kawałki. Można zmielić w maszynce, ale ja wolę takie rozdrobnione palcami. Warzywa oprócz marchewki, odrzucamy. 
Na przygotowanych wcześniej pojemnikach  układamy kolejno: plastry jajek, warstwę groszku, plasterki marchewki, na końcu mięso, ale tylko do połowy pojemnika. Uzupełniamy składniki przestudzonym wywarem.
Odstawiamy gotowe, wypełnione pojemniki do chłodnego miejsca. Zastygniętą galaretkę odwracamy na talerzyku do góry dnem i delikatnie wyciągamy z pojemnika.
Jeżeli są to aluminiowe keksówki to wystarczy przeciąć w czterech rogach i łatwo wtedy ściągnąć pojemnik. 
Podajemy z ćwiartkami cytryny lub octem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz