Szukaj na tym blogu

sobota, 27 lutego 2021

Duszona kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami


Ta kapusta to idealny zamiennik tradycyjnego bigosu
😊 Zdecydowanie lżej strawna! Tajemnica uzyskania idealnego smaku to długie duszenie na wolnym ogniu, tak aby wszystkie smaki się połączyły, a kapusta była tak miękka, że po prostu ma się rozpływać w ustach. Warto spróbować, polecam 😊





Składniki:
-1kg kapusty kiszonej
-1 kg kapusty słodkiej
-300 g suszonych grzybów 
-garść suszonych ( nie wędzonych! ) śliwek ( najlepiej węgierek )
-1cebula
-2 łyżki oleju rzepakowego
-100 g masła 
-4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-1 łyżka kminku
-sól, pieprz do smaku
-1łyżka maggi 

Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Wyciągnąć z wody, przepłukać na sitku, a wywar przecedzić przez gazę. Zalać ponownie grzyby wywarem i gotować do miękkości ok. godziny. 
Kapustę słodką poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą do całkowitego przykrycia, gotować do miękkości, odcedzić. 
W drugim garnku włożyć kapustę kiszoną, zalać wodą do przykrycia i gotować ok. pół godziny, po czym odcedzić (wywar zachować ) Śliwki zalać wrzątkiem (pół szklanki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia.
Ugotowane grzyby odcedzić (zachować wywar),  cebulę pokroić w drobną kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać  olej i zeszklić cebulę, dodać grzyby, śliwki, masło - chwile razem podsmażać, po czym dodać  obie kapusty, liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Podlać wodą z moczonych śliwek i wywarem z grzybów. Przykryć i dusić na wolnym ogniu, ok. 2-3 godz. Od czasu do czasu wszystko zamieszać. 
Jeżeli uważacie, że kapusta jest zbyt słodka można podlać jeszcze odrobiną odlanego wywaru z kiszonej kapusty.  Posolić i popieprzyć do smaku, dodać maggi. Ważne jest, aby kapustę często mieszać, próbować i w miarę swoich kubków smakowych dokwaszać lub nie.
Podczas mieszania trochę płynów powinno odparować, dzięki temu kapusta powinna mieć lekko zawiesistą konsystencję. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz