Szukaj na tym blogu

czwartek, 6 sierpnia 2020

Warzywny przysmak

Bardzo proste i sycące danie bez dodatku mięsa. Tak przyrządzone warzywa można podawać jako samodzielne danie, ale znakomicie będą komponować się  z ryżem czy ulubioną kaszą. Składniki tej potrawy można modyfikować według własnych upodobań i kulinarnych fantazji 🙂



Składniki:
-200 g pieczarek
-1 duża czerwona papryka (ok.300 g)
-2 duże cebule
-4 ząbki czosnku
-1 marchewka (ok.150 g)
-zielona część pora
-1/4 bulwy selera
-2 szklanki ugotowanej fasoli
-4 duże pomidory malinowe
-2 łyżki oleju rzepakowego 
-1 łyżka łagodnego keczupu
-szczypta chili
-majeranek lub dowolna mieszanka ziół
-zielenina do posypania
-sól i pieprz do smaku
Pieczarki i cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę, paprykę i por w drobne paseczki, czosnek w cienkie plasterki, seler i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę usuwając zdrewniałe środki.
W szerokim rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać paprykę i chwilę podsmażać mieszając, dodać marchewkę, seler i pora, podsmażać chwilę często mieszając, dodać pieczarki, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Następnie dodać pomidory, fasolę, majeranek lub inne zioła i dusić pod przykryciem 15 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dodać sól, pieprz, keczup i chili wg smaku. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną np. natką pietruszki. Danie nabiera lepszego smaku jeżeli je odstawimy pod przykryciem na ok. pół godziny. Smacznego 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz