Takie placki mogą stanowić samodzielne danie, jak również gama dodatków do nich jest bardzo urozmaicona. Idealnie komponują się z np. sosem grzybowym, pieczarkowym lub z warzywnym leczo czy ulubionym bukietem surówek. Doskonale będzie pasował również gulasz z mięsa wieprzowego.
Wszystko zależy od indywidualnych kubków smakowych. Równie dobrze można polać śmietaną lub jogurtem albo czosnkowym sosem.
-100 g kaszy gryczanej
-5 łyżek startego parmezanu
-2 jajka
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Kaszę ugotować w lekko posolonej wodzie na sypko. Przełożyć do miski, dodać starty parmezan i jajka.
Masę doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.
Na dobrze rozgrzany olej ( oleju powinno być tyle, aby placki były w połowie zanurzone ) wykładać łyżką porcje kaszy formując delikatnie zgrabne placki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając na ręczniku papierowym.
Podawać z ulubionym, sosem, mięsem lub bukietem surówek.
Polecam sos pieczarkowy
Kolejny przepis do kolekcji :D
OdpowiedzUsuń