Szukaj na tym blogu

piątek, 22 maja 2020

Tarta z grillowanym łososiem

Dzisiaj na talerzu w roli głównej…tarta z grillowanym łososiem, szparagami oraz pieczarkami z dodatkiem aromatycznego estragonu. Oczywiście nie byłoby jej, gdyby nie pyszne, ekologiczne jajka z @ekozagroda, które razem ze śmietaną są podstawowym składnikiem farszu ale są też niezbędne do zrobienia kruchego ciasta. 


Ciasto:
-200 g mąki pszennej
- 135g masła
- 1 jajko 
- 1 łyżka zimnej wody 
-½ łyżeczki soli

Farsz:
-2 jajka 
- 130 g śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 50 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 4 zielone szparagi
- 100 g grillowanego łososia
- 100 g żółtego sera
- 50 g mozzarelli (w kulce)

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Masło należy posiekać i dobrze rozetrzeć z mąką. Następnie dodajemy jajko, sól, łyżkę zimnej wody i zagniatamy. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy/oleju/masła ( tu wg uznania). Już podsmażoną przekładamy do naczynia i na patelnie wrzucamy pieczarki. Ja przeważnie tylko je krótko podsmażam, około 5 – 7 minut. W czasie gdy pieczarki są na patelni, przygotowujemy szparagi. Można je podsmażyć, ale ja, żeby uniknąć zbędnego tłuszczu, wrzucam na wrzątek i gotuje około 3 minut. Mamy już gotowe pieczarki, cebulę i szparagi. Teraz czas na bazę naszego farszu. Tak więc do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz oraz estragon i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie do powstałej masy dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę, pieczarki, czosnek, mieszamy…w tym momencie wyciągamy nasze ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na wymiar naszego naczynia w którym będziemy piekli (moje naczynie jest o średnicy 28 cm) i wykładamy. W cieście robimy „dziurki” widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na ok 10 – 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylewamy na nie nasz farsz. Na wierzchu układamy łososia, szparagi, mozzarelle (w kulce) i wstawiamy do piekarnika na  40 min (180st).
Sparzone wcześniej pomidorki koktajlowe posłużyły do dekoracji.
Gotowe ! J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz