Dzisiaj na talerzu w roli
głównej…tarta z grillowanym łososiem, szparagami oraz pieczarkami z dodatkiem
aromatycznego estragonu. Oczywiście nie byłoby jej, gdyby nie pyszne,
ekologiczne jajka z @ekozagroda, które razem ze śmietaną są podstawowym składnikiem
farszu ale są też niezbędne do zrobienia kruchego ciasta.
Ciasto:
-200 g mąki pszennej
-200 g mąki pszennej
- 135g masła
- 1
jajko
- 1 łyżka zimnej wody
-½ łyżeczki soli
Farsz:
-2 jajka
- 130 g śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 50 g cebuli
- 2
ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 4 zielone szparagi
- 100 g grillowanego łososia
- 100 g żółtego sera
- 50 g mozzarelli (w kulce)
Mąkę przesiewamy i
dodajemy do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Masło należy posiekać i dobrze
rozetrzeć z mąką. Następnie dodajemy jajko, sól, łyżkę zimnej
wody i zagniatamy. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na godzinę. Cebulę
kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy/oleju/masła ( tu wg
uznania). Już podsmażoną przekładamy do naczynia i na patelnie wrzucamy pieczarki.
Ja przeważnie tylko je krótko podsmażam, około 5 – 7 minut. W czasie gdy
pieczarki są na patelni, przygotowujemy szparagi. Można je podsmażyć, ale ja,
żeby uniknąć zbędnego tłuszczu, wrzucam na wrzątek i gotuje około 3 minut. Mamy
już gotowe pieczarki, cebulę i szparagi. Teraz czas na bazę naszego farszu. Tak
więc do naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz oraz estragon
i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie do powstałej masy dodajemy
podsmażoną wcześniej cebulę, pieczarki, czosnek, mieszamy…w tym momencie
wyciągamy nasze ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na wymiar naszego naczynia w
którym będziemy piekli (moje naczynie jest o średnicy 28 cm) i wykładamy. W cieście
robimy „dziurki” widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na ok 10
– 15 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylewamy na nie nasz farsz. Na
wierzchu układamy łososia, szparagi, mozzarelle (w kulce) i wstawiamy do
piekarnika na 40 min (180st).
Sparzone wcześniej pomidorki koktajlowe posłużyły do dekoracji.
Gotowe ! J
Sparzone wcześniej pomidorki koktajlowe posłużyły do dekoracji.
Gotowe ! J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz