Szukaj na tym blogu

wtorek, 12 listopada 2019

Polędwiczki w dwóch odsłonach

Ponieważ w sklepach coraz trudniej kupić dobrą wędlinę, taką bez chemicznych dodatków i dużej ilości soli, postanowiłam wziąść sprawę w swoje ręce. I oto kolejne pyszne odkrycie, dwie polędwiczki wieprzowe, jedna pachnąca ziołami, druga o smaku łagodnej musztardy. Do pieczenia nie użyłam soli i dzięki temu mięso zachowało swoją soczystość. Polecam i zachęcam do zrobienia takiej domowej wędliny 😊



Składniki:
-2 polędwiczki wieprzowe
-musztarda delikatesowa
-majeranek
-pieprz ziołowy
-czosnek suszony
-olej do obsmażania mięsa

Mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać dobrze olej i  krótko obsmażyć polędwiczki z każdej strony na rumiano. Rozgrzać piekarnik do temp.200°C  Jedną obsmażoną polędwiczkę obficie posmarować z każdej strony musztardą, drugą obsypać pieprzem ziołowym, czosnkiem i majerankiem. Każdą z osobna owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić polędwiczki do całkowitego wystygnięcia nie ściągając folii.
Po wystudzeniu włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Najlepiej pokroić w plastry dopiero drugiego dnia.

http://ambition.pl/

Święta z dbałością

1 komentarz: