Szukaj na tym blogu

sobota, 9 listopada 2019

Pierś z kurczaka z owocami w aromatycznej galarecie

Bardzo delikatna przekąska, która nie tylko dobrze smakuje, ale również atrakcyjnie wygląda 😊 Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.  Po obfitych daniach wigilijnych, drugiego dnia, będzie poezją dla żołądka 🙂





Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka
-puszka brzoskwiń
-puszka ananasa
-100 ml bulionu lub gorącej wody
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-sól
-pieprz cytrynowy
-1 łyżka żelatyny
-olej do podsmażania mięsa
-masło do wysmarowania formy
-cytryna
-natka pietruszki

Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrząstki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć krótko mięso z obu stron na rumiano. 
Formę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć obsmażone mięso, posolić i popieprzyć, podlać gorącym bulionem, dodać zioła prowansalskie. Jeżeli nie mamy bulionu może być gorąca woda wymieszana z łyżką naturalnej jarzynki. 
Odlewamy soki z owoców po 200 ml każdego. W sumie płynów ma być 500 ml ( bulion + soki) 
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° ok. 30-45 minut w zależności od wagi mięsa, często i obficie polewając bulionem i sokami. 
W tym czasie namoczyć żelatynę w dwóch łyżkach zimnej wody, odstawić. 
Po upieczeniu wyciągamy mięso na półmisek i odstawiamy pod przykryciem do wystudzenia. 
Jeżeli nie zużyliśmy całego soku podczas pieczenia to dodajemy resztę do gorącego ( ale nie wrzącego!) wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Zimne mięso kroimy w grubsze plastry, układamy na półmisku obkładając owocami z puszki i zalewamy gęstniejącym wywarem. Odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego zastygnięcia galaretki. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki. Smacznego :) 

http://ambition.pl/

Święta z dbałością

2 komentarze: