Zbliża się piątek, a co za tym idzie weekendu początek 😀
Będziemy mieć wolne popołudnie, więc na podwieczorek czy kolację proponuje pyszne naleśniki na słodko 🤗
Do ciasta użyłam Mąki Szymanowskiej firmy Polskie Młyny, bo jest delikatna, puszysta i nadała naleśnikom aksamitności. Do tego nasze polskie smażone jabłka, owocowe leśne skarby i aromatyczny cynamon z wanilią. Zapraszam do delektowania się tymi pysznościami 🥰
Składniki na ciasto:
-2 szklanki Mąki Szymanowskiej( 300 g) Polskie Młyny
-100 ml wody lekko gazowanej
-2 całe jajka
-1 łyżeczka cukru
-szczypta soli
-olej do smażenia
Z podanej porcji
powinno wyjść 10 naleśników.
Mąkę wsypujemy do wysokiego naczynia, wbijamy jajka,
dodajemy szczyptę soli i cukier, wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając
ręcznie lub mikserem, aby nie było grudek.
Następnie dolewamy wodę, dokładnie miksujemy wlewając na końcu 1 łyżkę oleju
( za radą babci Szymanowskiej J ) Odstawiamy ciasto na 30 minut. Patelnię do
naleśników smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy wlewając niewielką ilość ciasta, formujemy ruszając
patelnią, naleśnik. Gdy się zrumieni przewracamy na drugą stronę. Można wtedy
posmarować patelnię lekko masłem, ciasto nabierze delikatnego smaku. Uważamy,
aby nie przysmażyć zbytnio naleśnika ponieważ będzie sztywny do formowania i
może się łamać.
Dodatki do naleśników:
-jabłka smażone ze słoika
- opakowanie mieszanki owoców leśnych mrożonych lub świeżych
-opakowanie naturalnego serka białego typu Bieluch
-mała śmietanka 30%
-cynamon
-wanilia
-suszona skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
-cukier
Owoce rozmrażamy, ¾ opakowania zostawiamy w całości , resztę
miksujemy z łyżeczką cukru.
Serek mieszamy ręcznie (mikserem traci gęstość) z 1-2
łyżeczkami cukru, wanilią, skórką pomarańczową lub kilkoma kroplami olejku.
Ilość cukru i dodatków smakowych tak
naprawdę zależy od naszych kubków smakowych. Dlatego dodajmy je stopniowo i
próbujmy do uzyskania pożądanego smaku J
Jeżeli chodzi o jabłka to ja wykorzystałam ze swojej spiżarni: https://kulinariagosi.blogspot.com/2016/07/smazone-jabka.html
Można oczywiście bardzo dobre kupić w sklepie.
Połowę gotowych usmażonych naleśników posmarować jabłkami
posypanymi obficie cynamonem, drugą połowę serkiem posypanym owocami (nie za dużo, jeżeli sa kwaśne) . Naleśniki złożyć na pół i
jeszcze raz na pół. Na wierzch naleśników dać kleksa z ubitej na sztywno
śmietanki, te z serkiem polać musem owocowym, a z jabłkami posypać jeszcze
odrobiną cynamonu. Smacznego J
wyglądają wyśmienicie
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakują tak jak wyglądaja :)
Usuń