Szukaj na tym blogu

czwartek, 24 października 2019

Słodki duecik naleśnikowy

Zbliża się piątek, a co za tym idzie weekendu początek 😀 
Będziemy mieć wolne popołudnie, więc na podwieczorek czy kolację  proponuje pyszne naleśniki na słodko 🤗
Do ciasta użyłam Mąki Szymanowskiej firmy Polskie Młyny, bo jest delikatna, puszysta i nadała naleśnikom aksamitności. Do tego nasze polskie smażone jabłka, owocowe leśne skarby i aromatyczny cynamon z wanilią. Zapraszam do delektowania się tymi pysznościami 🥰 

Składniki na ciasto:
-2 szklanki Mąki  Szymanowskiej( 300 g) Polskie Młyny
-2 szklanki mleka (500 ml)   
-100 ml wody lekko gazowanej
-2 całe jajka
-1 łyżeczka cukru
-szczypta soli
-olej do smażenia

 Z podanej porcji powinno wyjść 10 naleśników.
Mąkę wsypujemy do wysokiego naczynia, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier, wlewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając ręcznie lub mikserem, aby nie było grudek.  Następnie dolewamy wodę, dokładnie miksujemy wlewając na końcu 1 łyżkę oleju ( za radą babci Szymanowskiej J  ) Odstawiamy ciasto na 30 minut. Patelnię do naleśników smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy wlewając  niewielką ilość ciasta, formujemy ruszając patelnią, naleśnik. Gdy się zrumieni przewracamy na drugą stronę. Można wtedy posmarować patelnię lekko masłem, ciasto nabierze delikatnego smaku. Uważamy, aby nie przysmażyć zbytnio naleśnika ponieważ będzie sztywny do formowania i może się łamać.


Dodatki do naleśników:
-jabłka smażone ze słoika
- opakowanie mieszanki owoców leśnych mrożonych lub świeżych
-opakowanie naturalnego serka białego typu Bieluch
-mała śmietanka 30%
-cynamon
-wanilia
-suszona skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
-cukier

Owoce rozmrażamy, ¾ opakowania zostawiamy w całości , resztę miksujemy z łyżeczką cukru.
Serek mieszamy ręcznie (mikserem traci gęstość) z 1-2 łyżeczkami cukru, wanilią, skórką pomarańczową lub kilkoma kroplami olejku. Ilość  cukru i dodatków smakowych tak naprawdę zależy od naszych kubków smakowych. Dlatego dodajmy je stopniowo i próbujmy do uzyskania pożądanego smaku J Jeżeli chodzi o jabłka to ja wykorzystałam ze swojej spiżarni:  https://kulinariagosi.blogspot.com/2016/07/smazone-jabka.html
Można oczywiście bardzo dobre kupić w sklepie.
Połowę gotowych usmażonych naleśników posmarować jabłkami posypanymi obficie cynamonem, drugą połowę serkiem  posypanym owocami (nie za dużo, jeżeli sa kwaśne) . Naleśniki złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Na wierzch naleśników dać kleksa z ubitej na sztywno śmietanki, te z serkiem polać musem owocowym, a z jabłkami posypać jeszcze odrobiną cynamonu. Smacznego J

2 komentarze: