Bardzo delikatne i lekkostrawne danie. Dobrze rozbite mięso, szybko obsmażone, dzięki czemu zachowało soczystość, następnie duszone z cebulką i ziołami. Do tego perłowe ziarna ryżu, które w środku po ugotowaniu są mięciutkie, a zarazem zachowują lekką chrupkość. Wystarczyło dodać jeszcze świeżą o tej porze roku zieleninę z ogródka, i ryż nabrał aromatycznego charakteru 🙂 Tak przygotowany ryż można potraktować jako samodzielne i dietetyczne danie. Pamiętajmy jednak, aby wybierać zdrowe produkty do sporządzania swoich dań, a takim produktem jest z pewnością ryż bio firmy Polskie Młyny. Polecam 🙂
Składniki:
-1/2 kg szynki wieprzowej
-1 duża cebula
-1/2 szklanki Ryżu Długoziarnistego Bio Polskie Młyny
-garść posiekanej natki pietruszki
-garść posiekanego koperku
-garść posiekanego szczypiorku
-olej rzepakowy do podsmażania
-mąka pszenna do obtaczania mięsa
-sól
-pieprz ziołowy
-pieprz cytrynowy
-pieprz czarny
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie
Mięso pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube
plastry i każdy dokładnie rozbić
tłuczkiem.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić
cebulę.
W tym samym czasie na szerokiej patelni rozgrzać dobrze olej. Obtaczać każdą bitkę w mące, strzepując nadmiar, i smażyć krótko z każdej strony. Pamiętać
trzeba o tym, aby mięso smażyło się partiami, luźno ułożone na patelni i przewracać na
drugą stronę dopiero po zrumienieniu. Nie
puści wtedy soków i dobrze się wysmaży.
Przekładamy usmażone bitki do rondla z cebulą. Na patelnię,
w której się smażyło mięso, wlewamy pół szklanki gorącej wody i chwilę
zgotowujemy, po czym cały wywar wlewamy do rondla z cebulą i mięsem. Dodajemy
liście laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 30 minut, po czym
dodajemy pół łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny do smaku.
Przykrywamy i trzymamy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.
Na szerokiej patelni posmarowanej olejem
podsmażamy ryż do lekkiego zrumienienia,
często mieszając. Zmniejszamy ogień i wlewamy powoli szklankę gorącej
wody. Uwaga, może pryskać ! Lekko solimy i pod przykryciem gotujemy na wolnym
ogniu do wchłonięcia przez ryż wody ( 20-25 min.) Po czym dodajemy posiekaną
zieleninę i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Delikatnie mieszamy i odstawiamy
pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.
Danie podajemy z dodatkiem duszonej marchewki z groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz