Szukaj na tym blogu

środa, 23 października 2019

Bitki wieprzowe podane z aromatycznym ryżem

Bardzo delikatne i lekkostrawne danie. Dobrze rozbite mięso, szybko obsmażone, dzięki czemu zachowało soczystość, następnie duszone z cebulką i ziołami. Do tego perłowe ziarna ryżu, które w środku po ugotowaniu są mięciutkie, a zarazem zachowują lekką chrupkość. Wystarczyło dodać jeszcze świeżą o tej porze roku  zieleninę z ogródka, i ryż nabrał aromatycznego charakteru  🙂 Tak przygotowany ryż można potraktować jako samodzielne i dietetyczne danie. Pamiętajmy jednak, aby wybierać zdrowe produkty do sporządzania swoich dań, a takim produktem jest z pewnością  ryż bio firmy Polskie Młyny. Polecam  🙂


Składniki:
-1/2 kg szynki wieprzowej
-1 duża cebula
-1/2 szklanki  Ryżu Długoziarnistego  Bio Polskie Młyny
-garść posiekanej natki pietruszki
-garść posiekanego koperku
-garść posiekanego szczypiorku
-olej rzepakowy do podsmażania
-mąka pszenna do obtaczania mięsa
-sól
-pieprz ziołowy
-pieprz cytrynowy
-pieprz czarny
-2 liście laurowe
-2 ziela angielskie

Mięso pokroić w poprzek włókien na niezbyt grube plastry i każdy dokładnie rozbić tłuczkiem. 
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę.
W tym samym czasie na szerokiej patelni  rozgrzać dobrze olej.  Obtaczać każdą  bitkę w mące, strzepując nadmiar, i smażyć  krótko z każdej strony.  Pamiętać  trzeba o tym, aby mięso smażyło się partiami,  luźno ułożone na patelni i przewracać na drugą stronę dopiero po zrumienieniu.  Nie puści wtedy soków i dobrze się wysmaży. 
Przekładamy usmażone bitki do rondla z cebulą. Na patelnię, w której się smażyło mięso, wlewamy pół szklanki gorącej wody i chwilę zgotowujemy, po czym cały wywar wlewamy do rondla z cebulą i mięsem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy pod przykryciem 30 minut, po czym dodajemy pół łyżeczki pieprzu ziołowego, sól i pieprz czarny do smaku. Przykrywamy i trzymamy jeszcze na wolnym ogniu 10 minut.
 Na szerokiej patelni posmarowanej olejem podsmażamy ryż do lekkiego zrumienienia,  często mieszając. Zmniejszamy ogień i wlewamy powoli szklankę gorącej wody. Uwaga, może pryskać ! Lekko solimy i pod przykryciem gotujemy na wolnym ogniu do wchłonięcia przez ryż wody ( 20-25 min.) Po czym dodajemy posiekaną zieleninę i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Delikatnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.
Danie podajemy z dodatkiem duszonej marchewki z groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz