Szukaj na tym blogu

czwartek, 17 października 2019

Grzyby marynowane

Najlepsze do marynowania są grzyby małe, które można zostawić w całości. Ja byłam w posiadaniu grzybów dużych, toteż  podzieliłam je na połówki, a niektóre nawet na ćwiartki 🙂 















Składniki:
-grzyby, np. borowiki, podgrzybki, maślaki czy też pieczarki
zalewa:
-6 szklanek wody 
-3 szklanki octu 10%
-1 szklanka cukru
-2 łyzki soli
-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
-kilka liści laurowych 
-2 cebule 

Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i przykryć pokrywką. Zalewę gotować 10 minut i zostawić do wystudzenia.
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku, odsączyć. W dużym garnku zalać grzyby wodą i gotować na małym ogniu 30 mniut. Odcedzić na sicie. Zimne układać w słoikach, przekładając krążkami z cebuli, i zalać zalewą, pamiętając o równoczesnym rozłożeniu przypraw z zalewy w każdym słoiku. Zakręcić  i pasteryzować 15-20 minut.
Na grzyby... Edycja 3.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz