Składniki:
-1/2 kg wątróbki drobiowej
-1 duża cebula
-jarzynka bez soli
-25 g masła
-1 łyżka oleju rzepakowego
- mąka do oprószenia wątróbki
-1 szklanka przegotowanej gorącej wody
-1 łyżka musztardy stołowej ( Prymat)
-1 łyżka musztardy francuskiej (Prymat )
-sól, pieprz do smaku
Wątróbkę moczymy godzinę w zimnej wodzie. Odcedzamy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy błonki i ewentualnie przekrawamy na połówki. Oprószamy mąką każdy kawałek z dwóch stron.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażmy pokrojoną w piórka cebulę. W trakcie smażenia dodajemy masło. Cebulka ma się lekko zeszklić, po czym dodajemy wątróbkę, posypujemy jarzynką, podlewamy połową szklanki wody i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut. Po czym sprawdzamy czy sos nie jest zbyt gęsty, jeżeli tak dolewamy resztę wody, dodajemy musztardy, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze 2 minuty. Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody, surówką z marchewki i cukinii oraz z kiszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz