W sezonie letnim, kiedy mamy do dyspozycji młode warzywa, taka surówka jest idealna, zdrowa i pyszna. Dla przełamania słodkiego smaku marchwi i cukinii dodałam soku z cytryny i świeżo starty chrzan.
-2 marchewki (ok.140 g )
-2 młode cukinie (ok.500 g)
-1 jabłko ( ok. 150 g )
-łyżka soku z cytryny
-1/2 łyżeczki cukru
-1 łyżka majonezu
-świeżo tarty chrzan
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy , aby puściła sok.
Marchewkę i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, odciśniętą z soku cukinię, dodajemy cukier, majonez i chrzan ( ilość wg. uznania)
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-30 minut przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz