Sałatkę z ogórków z musztardą robię pierwszy raz. Jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego dla mnie smaku musztardy. Szukałam i szukałam, aż znalazłam! Bardzo łagodna, kremowa, a zarazem podkreślająca smak zalewy. Nadałam sałatce trochę pikanterii dodając ostrą papryczkę 👌🙂
-2 kg ogórków
-2 duże cebule (350 g)
-marchewka 450 g
Zalewa:
-5 szklanek wody
(1 szklanka = 250 ml.)
(1 szklanka = 250 ml.)
-1 szklanka octu 10%
-1 szklanka cukru
-3 płaskie łyżki soli
-5 łyżek musztardy łagodnej
przyprawy do słoika: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 1 ostra papryczka
Marchewkę ugotować w całości 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obrane ogórki w plasterki. Przestudzoną marchew obrać i pokroić w plasterki.
Składniki zalewy zagotować, przestudzić.
Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Do wyparzonych słoików na dno każdego wsypać po 4 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 paski papryczki.
Napełnić słoiki sałatką do wysokości 3/4 i zalać zalewą. Zamknąć nakrętkami i pasteryzować 20-25 minut.
Napełnić słoiki sałatką do wysokości 3/4 i zalać zalewą. Zamknąć nakrętkami i pasteryzować 20-25 minut.
Ogórkowy raj u Ciebie, Małgosiu :). Dziękuję za kolejną inspirację i dodanie przepisu do akcji. Miłego pichcenia! A.
OdpowiedzUsuńLubie bardzo, ja robię z musztardy chrzanowej ;-D
OdpowiedzUsuń