Składniki:
-2 duże piersi z kurczaka
-2 duże cebule
-2 marchewki (150 g)
-bulwa selera ( 100 g)
-cukinia (260 g )
-olej do smażenia
-bulion ( 200 ml )
-pieprz, sól
-pieprz, sól
Piersi zalać zimną wodą i moczyć pół godziny, po czym dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym. Przekroić każdą pierś wzdłuż na pół, i jeszcze w poprzek na pół.
Cebulę pokroić w kostkę, obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, po czym dodać marchewkę i seler. Smażyć warzywa około 10 minut często mieszając, po czym dołożyć startą wraz ze skórką cukinię, podlać połową bulionu lub gorącej wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem.
W osobnej patelni rozgrzać dobrze olej i podsmażyć krótko z dwóch stron piersi na rumiano.
Przełożyć do patelni z warzywami, podlać resztą bulionu lub wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć piersi na półmisek, przykryć aby nie wystygły. Warzywa w sosie lekko przestudzić, zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać ponownie do głębokiej patelni, włożyć piersi i podgrzać razem przed podaniem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz