Szukaj na tym blogu

czwartek, 11 kwietnia 2019

Surówka z czerwonej kapusty

Bardzo lubię czerwoną kapustę. Za każdym razem łączę ją z innymi dodatkami i zawsze wychodzi pysznie. Tym razem jest to klasyka czyli połączenie kapusty, ogórka kiszonego, jabłka, groszku zielonego i cebuli. Polecam :)




Składniki:
-1/2 główki czerwonej kapusty
-1 duża cebula 
-1 ogórek kiszony
-1 jabłko
-2 łyżki groszku konserwowego
-sok z  połowy cytryny
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka oliwy lub oleju np. lnianego
-sól, pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą i gotować ok. 5-10 minut. Tak naprawdę czas gotowania to sprawa indywidualna. Ja lubię jak kapusta jest lekko obgotowana i równocześnie jeszcze chrupiąca. Ale np. dla dzieci czy dla tych, którzy mają delikatne żołądki będzie lepsza ugotowana do całkowitej miękkości. Ugotowaną kapustę cedzimy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i  zalewamy w misce wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i studzimy. Ogórek kiszony i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny przed podaniem. 
Taką  surówkę  możemy wzbogacić dodając łyżkę kwaśnej śmietany, łyżeczkę majonezu i łyżeczkę chrzanu ze słoiczka. 

1 komentarz: