Składniki:
-1/2 kg mięsa z udźca indyka
-300 g pieczarek
-2 cebule (200 g )
-1 cukinia (200 g )
-1 żółta papryka
-mała puszka zielonego groszku
-150 g marynowanej czerwonej papryki
-300 ml przecieru pomidorowego
-300 ml wody
-2 łyżki keczupu łagodnego
Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Najlepiej jest odstawić na godzinę do lodówki, ale jeżeli nie mamy czasu to wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200° przez godzinę. Ja takie mięso piekłam dzień wcześniej. Jest wtedy bardziej aromatyczne i lepiej pokroić go w kostkę.
Cebulę kroimy w grubszą kostkę, małe pieczarki pozostawiamy w całości, duże dzielimy na cztery. W głębokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju podsmażamy chwilę cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy często mieszając na niewielkim ogniu. W tym czasie rozgrzewamy na patelni trochę oleju i podsmażamy krótko pokrojoną w paski żółtą paprykę. Dodajemy do rondla z cebulą i pieczarkami i dalej razem podsmażamy często mieszając. U mnie trwało to mniej więcej 10 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w pół plasterki. Dodajemy wraz z odsączonym groszkiem i pokrojoną w paski marynowaną papryką do rondla z warzywami, dolewamy przecieru pomidorowego, wodę, dodajemy keczup, delikatnie solimy i pieprzymy. Upieczone mięso kroimy w grubą kostkę dodajemy do potrawki i wszystko razem dusimy pod przykryciem 5 minut. Wykładamy na talerze i posypujemy dowolną zieleniną. W moim przypadku był to szczypiorek.
bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń