Szukaj na tym blogu

czwartek, 10 stycznia 2019

Sałatka ekstraparty

Sałatka bez wątpienia na uroczyste okazje. Połączenie słodkiego ananasa z marynowanymi szparagami daje zaskakujący efekt. Do tego sos pachnący wyrazistymi przyprawami i delikatny gotowany kurczak. Wszystko to razem daje świetną kompozycje smakową.



Składniki:
-1/2 kg piersi kurczaka
-6 plastrów ananasa z puszki
-mała puszka groszku
-mały słoiczek pieczarek marynowanych
-słoiczek szparagów w zalewie
na sos:
-mały jogurt naturalny
-4 łyżki majonezu
-4 łyżki soku z ananasa
-po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, curry, estragonu, pieprzu
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki soku z cytryny  
-1 łyżeczka cukru
-natka pietruszki
-sól
Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do wrzątku z dodatkiem  jarzynki i gotować na małym ogniu 20 minut, po czym odcedzić  i ostudzić. Plastry ananasa, szparagi i pieczarki osączyć, pokroić, wymieszać z groszkiem po odlaniu zalewy i kurczakiem. Jogurt, majonez i sok z ananasa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Wlać do sałatki, wymieszać z posiekaną pietruszką. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz