Szukaj na tym blogu

czwartek, 10 stycznia 2019

Śledzie w aromatycznym sosie

Zwolenników śledzi jest wielu. Śledzik w oleju z cebulką jest chyba najbardziej popularny, potem prym wiodą rolmopsy, a później sałatki. Z ryby tej można zrobić również dania gorące, przekąski, przyrządzić farsz do warzyw. Dziś proponuję śledzika w aromatycznym sosie 😊


Składniki:
-1/2 kg solonych filetów śledziowych
-mleko
-pomarańcza
-jabłko
-2 konserwowe ogórki
-jedna  cebula 
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-łyżeczka cukru
-pieprz
-sól

Filety zalać w całości mlekiem na 3 godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku.
Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną cebulą. Majonez, śmietanę, cukier, pieprz i szczyptę soli dobrze wymieszać, połączyć z pokrojonymi warzywami. Polać sosem filety śledziowe i odstawić pod przykryciem na 1-2 godziny do lodówki. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz