Szukaj na tym blogu

piątek, 7 grudnia 2018

Pstrąg w towarzystwie sałatki

Nie ma to jak proste i szybkie kolacje. Wędzony pstrąg sałatkowy jest dobrą alternatywą dla łososia. Jest dużo tańszy, a w smaku nie ustępuje łososiowi. Do tego kolorowa sałatka lub ciemne pieczywo z masełkiem i niczego więcej mi nie trzeba :) 

Składniki:
-opakowanie sałatkowego pstrąga tęczowego
-garść rukoli
-po 1/4 papryki żółtej i czerwonej
-3- 4 rzodkiewki
-3 pomidorki suszone w oleju
-4 zielone oliwki
-20 g sera feta
-ćwiartka cytryny

Sos balsamiczny:
-1 łyżka octu balsamicznego
-3 łyżki oliwy 
-1 łyżeczka miodu
-szczypta soli
Na talerz wyłożyć rukolę, na niej pokrojoną w cienkie paseczki paprykę i pomidorki, w plasterki rzodkiewkę, na wierzch pokruszyć ser feta. Obok ułożyć oliwki. Składniki sosu dobrze wymieszać i polać sałatkę. Obok wyłożyć rozdrobnionego pstrąga i skropić sokiem z cytryny. Danie można podawać solo lub z ciemnym pieczywem lub czosnkowymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz