Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 12 listopada 2018

Prosty kurczak pieczony

Dania z drobiu są znane i popularne na całym świecie. Polską kuchnię również trudno sobie wyobrazić bez drobiowego mięsa. Jest ono smaczne, pełnowartościowe i lżej strawne niż inne. Zaletą jego jest też niewygórowana cena. Potrawy z kurczaka zalecane są nawet przy rygorystycznych dietach. Drób przyrządza się szybko, nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia, smażenia czy zapiekania.  Dziś  przedstawiam bardzo prostego w przyrządzeniu kurczaka. Podany z tradycyjnymi ziemniakami z wody i ulubioną surówką, może stanowić codzienne danie, ale podany np. wykwintnym sosem i wyszukanymi dodatkami będzie się sprawdzał na świątecznym stole. 


 




Składniki:
- 1 kurczak 1,5 kg
- 3 cebule
- przypawa typu jarzynka ( np. Vegeta )
-papryka słodka i  szczypta ostrej
-1- 2 szklanki wody
 

 

Kurczaka  dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na cztery części, obficie obsypujemy z każdej strony jarzynką i paprykami. Obraną cebulę kroimy w plastry, układamy w żaroodpornym półmisku, na niej układamy kawałki kurczaka, podlewamy wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika ( 200° ) na 40 minut. Po czym ściągamy folię i pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 minut, zmniejszając temp. do 180°, polewając często wytworzonym sosem. Skórka powinna być chrupiąca i złocista. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz