Szukaj na tym blogu

piątek, 30 listopada 2018

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem 😊 




Ciasto na pierogi:
-1/2 kg mąki
-1/2 szklanki letniej wody
-4 łyżki oleju

Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.



Składniki na farsz:

- 250 g mrożonego szpinaku
-250 g białego półtłustego sera
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-sól, pieprz

Dodatki:
-masło do polania
-posiekane orzechy włoskie do posypania
-kiełki rzodkiewki

Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. Polać roztopionym masłem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i kiełkami rzodkiewki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz