Pierogi są tak wdzięcznym daniem, że na ich nadzienie można tworzyć różne wariacje. Dziś przedstawiam wersje ze szpinakiem 😊
Ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Składniki na farsz:
- 250 g mrożonego szpinaku
-250 g białego półtłustego sera
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-sól, pieprz
Dodatki:
-masło do polania
-posiekane orzechy włoskie do posypania
-kiełki rzodkiewki
Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. Polać roztopionym masłem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i kiełkami rzodkiewki.
Ciasto na pierogi:
-1/2 kg mąki
-1/2 szklanki letniej wody
-4 łyżki oleju
Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Składniki na farsz:
- 250 g mrożonego szpinaku
-250 g białego półtłustego sera
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-sól, pieprz
Dodatki:
-masło do polania
-posiekane orzechy włoskie do posypania
-kiełki rzodkiewki
Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty. Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. Polać roztopionym masłem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i kiełkami rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz