Szukaj na tym blogu

sobota, 1 grudnia 2018

Puree z kalafiora w towarzystwie ryby i marchewki z groszkiem


Bardzo delikatne o puszystej konsystencji purre. Znakomicie komponuje się w towarzystwie np. smażonej ryby. W moim przypadku był to filet z karpia i łupacza. Tak przy okazji, karp w takim wydaniu zdecydowanie lepiej trafił w kubki smakowe mojej rodziny. Łupacz jest rybą o mniej intensywnym smaku, ale za to znacznie chudszą. Duszona marchewka z groszkiem również idealnie wpasowała się w całą kompozycję smakową.


Puree z kalafiora: składniki na 6 osób

-800 g różyczek kalafiora 
- duża cebula (ok.150 g )
-10 g masła
-1 łyżka oleju
-100 g półtłustego twarogu
-1 łyżka gęstego jogurtu
-sól, pieprz do smaku 
-tymianek suszony do posypania
Kalafior ugotować do miękkości, odstawić bez przykrycia, aby trochę odparował. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodać masło i chwilę na wolnym ogniu poddusić. Kalafior wraz z cebulą, twarogiem, pieprzem i solą zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec wymieszać z jogurtem. Jeżeli masa jest niedostatecznie ciepła można podgrzać, ale intensywnie mieszając w celu uniknięcia przypalenia. Wykładamy na talerz i posypujemy tymiankiem.
Filety z ryb obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju w panierce: mąka, jajko, bułka tarta.
Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypujemy do rondla, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soku z cytryny i szczyptę soli. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.  
Na talerz wykładamy usmażoną rybę, purée z kalafiora z dodatkiem marynowanej papryki i listków bazylii oraz marchewkę z groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz