środa, 7 listopada 2018

Kotlety ryżowe


Bardzo uniwersalne kotleciki. Można je jeść solo lub w duecie np. z kiszonym ogórkiem i sosem grzybowym, albo w towarzystwie ulubionych surówek. Znakomicie będą się również komponować z gulaszem. Proste, szybkie i pyszne !


Składniki:
-1 szklanka ryżu
-2 jaja ugotowane na twardo
-1 jajo surowe
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-1 łyżka masła
-1 łyżka jarzynki
-sól, pieprz 
-bułka tarta do obtaczania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i często mieszając podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie zmniejszamy ogień i, ostrożnie, bo pryska, wlewamy 1,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Wsypujemy jarzynkę, najlepiej domowej roboty lub tą zakupioną w sklepie i mieszamy delikatnie. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy ryż. Sprawdzamy po jakimś czasie czy ryż wchłonął wodę. Jeżeli jest  jeszcze twardy dolewamy trochę gorącej wody. I tak aż do miękkości ryżu. Uważamy jednak, aby nie przesadzić z ilością  wody. Ryż musi być kleisty, ale nie rzadki.W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i szklimy do miękkości na maśle. Mieszamy z gotowym ryżem, odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu kroimy drobno lub ścieramy na tarce ugotowane jajka, dodajemy do ryżu wraz z surowym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy w dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Gotowe kotlety odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami  i surówkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz