Bardzo uniwersalne kotleciki. Można je jeść solo lub w duecie np. z kiszonym
ogórkiem i sosem grzybowym, albo w towarzystwie ulubionych surówek. Znakomicie
będą się również komponować z gulaszem. Proste, szybkie i pyszne !
Składniki:
-1 szklanka ryżu
-2 jaja ugotowane na twardo
-1 jajo surowe
-1 cebula
-1 łyżka oleju
-1 łyżka masła
-1 łyżka jarzynki
-sól, pieprz
-bułka tarta do obtaczania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy ryż i często
mieszając podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie zmniejszamy ogień i,
ostrożnie, bo pryska, wlewamy 1,5 szklanki gorącej, przegotowanej wody.
Wsypujemy jarzynkę, najlepiej domowej roboty lub tą zakupioną w sklepie i
mieszamy delikatnie. Przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu gotujemy ryż.
Sprawdzamy po jakimś czasie czy ryż wchłonął wodę. Jeżeli jest jeszcze
twardy dolewamy trochę gorącej wody. I tak aż do miękkości ryżu. Uważamy
jednak, aby nie przesadzić z ilością wody. Ryż musi być kleisty, ale nie
rzadki.W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i szklimy do miękkości na maśle.
Mieszamy z gotowym ryżem, odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu kroimy
drobno lub ścieramy na tarce ugotowane jajka, dodajemy do ryżu wraz z surowym
jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrymi
dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy w dość dużej ilości dobrze
rozgrzanego oleju. Gotowe kotlety odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz