Składniki:
-300 g małych pieczarek
-1 cebula
-2 łyżki oleju
-1 łyżeczka masła
-1 łyżka maki pszennej
-3 łyżki mleka
-1 szklanka gęstej śmietany
-sól, pieprz
Umyte i osuszone pieczarki podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju, potrząsając często patelnią, aby się jednakowo zrumieniły. Przekładamy do rondla, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy 5 minut. Na patelni w której smażyły się pieczarki, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie przekładamy ja do rondla z pieczarkami, dodajemy masło i jeszcze 5 minut dusimy razem. Mąkę rozprowadzamy mlekiem, tak, aby nie było grudek, łączymy ze śmietaną, lekko spieniamy trzepaczką i wylewamy na pieczarki.Solimy i pieprzymy do smaku.Trzymamy na ogniu nie więcej jak 3 minuty. Podajemy gorący. Nie zaleca się ponownego podgrzewania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz