Szukaj na tym blogu

piątek, 28 września 2018

Krem z papryki

Ciąg dalszy wykorzystania sezonu na paprykę :)

Składniki:
-6 czerwonych papryk
-4 pomidory
-1-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-oliwa z oliwek
-1,5 l bulionu warzywnego
-1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
-1/2 łyżeczki oregano
-1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
-szczypta papryki ostrej w proszku
-sól, pieprz do smaku
Papryki myjemy, wydrążamy środek wraz z pestkami, kroimy w drobne paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, często mieszając aż do zrumienienia. Odkładamy z patelni do wystygnięcia. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i w cienkie plasterki czosnek. Wraz z papryką wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy 1 l bulionu i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wylewamy wszystko do garnka w którym zagotujemy zupę. W tym czasie wrzątkiem sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usuwając stwardniały środek, i również zmiksować.. Dodać do kremu z papryki. Jeżeli krem jest za gęsty dolać resztę bulionu.Wsypać przyprawy i zagotować zupę. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z grzankami i dowolną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz