Szukaj na tym blogu

wtorek, 1 maja 2018

Zrazy ryżowe z warzywami



Składniki: 

- 120 g ryżu 
- 100 g żółtego sera
- tarta bułka 
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- łyżka przecieru pomidorowego
- koperek, natka pietruszki lub inna zielenina
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz, sól
- olej
Ryż ugotować na sypko, ser zetrzeć na tarce. Jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do wystudzonego ryżu wraz z posiekaną zieleniną. Wymieszać wszystko z solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt rzadka dodać łyżkę bułki. Z masy uformować nieduże zraziki, obtoczyć w tartej bułce i obsmażyć na oleju z każdej strony. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do rondla i podlać niewielką ilością wody. Dodać ziele i liść, dusić pod przykryciem do miękkości ( ok. 20 min. ). Pozostałe cebule pokroić w półtalarki, przesmażyć na oleju, przełożyć do warzyw. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, posolić i popieprzyć do smaku. Do sosu warzywnego dodać obsmażone klopsiki  i dusić jeszcze 10-15 min. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek i posypać dowolną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz