Szukaj na tym blogu

sobota, 28 kwietnia 2018

Skrzydełka w marynacie słodko-kwaśnej





Składniki:

-1 kg skrzydełek

Marynata:

-zioła prowansalskie
-łyżka miodu
-2 łyżki octu winnego
-4 łyżki oleju
-łyżka sosu sojowego
-kilka ząbków czosnku
-pieprz
-sól


Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i  dokładnie wymieszać z resztą składników. 
Polać skrzydełka i dokładnie natrzeć marynatą.
Odstawić na minimum godzinę w  chłodne miejsce, a najlepiej na całą  noc.
Grillować na niezbyt wysokiej temperaturze ok. 30 minut często przekręcać i za każdym razem smarować pozostałą marynatą.
Skrzydełka powinny uzyskać mocno złoty kolor.
Aby uniknąć przypalania się  końcówek skrzydełek można je przed marynowaniem odciąć i wykorzystać później do jakiegoś wywaru na zupę czy sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz