Składniki:
-1 kg skrzydełek
Marynata:
-zioła prowansalskie
-łyżka miodu
-2 łyżki octu winnego
-4 łyżki oleju
-łyżka sosu sojowego
-kilka ząbków czosnku
-pieprz
-sól
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dokładnie wymieszać z resztą składników.
Polać skrzydełka i dokładnie natrzeć marynatą.
Odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.
Grillować na niezbyt wysokiej temperaturze ok. 30 minut często przekręcać i za każdym razem smarować pozostałą marynatą.
Skrzydełka powinny uzyskać mocno złoty kolor.
Aby uniknąć przypalania się końcówek skrzydełek można je przed marynowaniem odciąć i wykorzystać później do jakiegoś wywaru na zupę czy sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz