Składniki:
- 3 duże pieczone buraki
- szklanka białej fasoli
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Fasolę namoczoną dzień wcześniej ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i połączyć z burkami. Posolić i popieprzyć do smaku.
Sos miętowy:
- pęczek świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 4 łyżki soku z cytryny
- po szczypcie mielonej kolendry, papryki chili
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju roślinnego
Liście mięty umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wszystko razem wraz z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem zmiksować, dodać przyprawy. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać, dodając na koniec posiekany szczypiorek.
Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz