Szukaj na tym blogu

czwartek, 3 maja 2018

Sałatka z buraczków z sosem miętowym

Ten przepis znalazłam przeglądając stare gazetki, które u mnie zajmują całą szafkę 😊 Moją uwagę zwrócił sos miętowy. Ponieważ na moim ogródku rośnie młodziutka mięta,  niezwłocznie zabrałam się do pracy. Smak ciekawy, chociaż nie każdemu w moim domu trafił do kubków smakowych. Jeżeli lubicie kulinarne wyzwania to zapraszam do wypróbowania tej sałatki. 



Składniki:
- 3 duże pieczone buraki
- szklanka białej  fasoli
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku

Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Fasolę namoczoną dzień wcześniej ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i połączyć z burkami. Posolić i popieprzyć do smaku.

Sos miętowy:
- pęczek świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku 
- 2 pomidory
- 4 łyżki soku z cytryny 
- po szczypcie mielonej kolendry, papryki chili 
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju roślinnego

Liście mięty umyć i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wszystko razem wraz z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem zmiksować, dodać przyprawy. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać, dodając na koniec posiekany szczypiorek. 
Przed podaniem odstawić na godzinę do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz