czwartek, 3 sierpnia 2017

Zupa kalafiorowa

Składniki:

-kalafior średniej wielkości
-kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza
-6 szklanek wody
-włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku
-duży pomidor
-5 małych  ziemniaków
-szklanka śmietany 18%
-sól, pieprz
-zielenina: natka pietruszki, koperek lub szczypiorek
Kalafior moczymy w wodzie z solą ( aby wypłynęły muszki ), dzielimy na różyczki. W głębokim garnku zalewamy wodą  obrane ze skóry mięso oraz oczyszczoną  włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie  dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy roztrzepaną śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy obficie zieleniną.