Szukaj na tym blogu

czwartek, 3 sierpnia 2017

Zupa kalafiorowa





Składniki:



-kalafior średniej wielkości
-kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza
-6 szklanek wody
-włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku
-5 małych  ziemniaków
-szklanka śmietany kwaśnej 18%
-1 łyżka mąki pszennej
-sól, pieprz
-zielenina: natka pietruszki, gałązka świeżego tymianku

Kalafior moczymy w wodzie z solą ( aby wypłynęły muszki ) i dzielimy na różyczki.
W głębokim garnku zalewamy wodą  obrane ze skóry mięso oraz oczyszczoną  włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie  dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora,  gotujemy do pożądanej miękkości.
Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plasterki, resztę włoszczyzny odrzucamy.
Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy do zupy. 
Śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową ) roztrzepujemy z mąką, tak aby nie było grudek, hartujemy gorącym wywarem i pomału wlewamy do zupy mieszając do zagotowania. 
Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy gałązkę tymianku, jeszcze chwilę potrzymać na wolnym ogniu.
Podawać z dodatkiem świeżo posiekanej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz